Why Speedflex is not working on P300 post upgrading to 100.1.0.9.108 and higher versions

Summary

Article explains why Speedflex may not work after upgrading the P300 to 100.1.0.9.108 and higher versions

Question

Why Speedflex stopped working post upgrading P300 APs to 100.1.0.9.108 version?

Customer Environment

Customer has P300 bridges and upgraded the firmware to 100.1.0.9.108 or higher version

Root Cause

Starting from 100.1.0.9.108 version, Speedflex is by default disabled.

Symptoms

If you run the Speedflex test from GUI, it will show below error.

User-added image

Resolution

Enable the Speedflex (zapd) using below AP CLI commands.

set zapd enable

To check the status, run below command

get zapd

Example output:

rkscli: set zapd enable
Stopping zapd...
killall: zapd: no process killed
/etc/init.d/init_zapd: line 47: pidof: not found
/etc/init.d/init_zapd: line 47: pidof: not found
Starting /usr/sbin/zapd &
OK
rkscli:
/usr/sbin/zapd version 1.83.18, Copyright (C) 2004-2006 Ruckus Wireless, Inc. All Rights Reserved.
Built Nov  2 2020 at 22:52:53

 

rkscli: get zapd
ZAPD mode is Enabled
OK
rkscli:


Once done, Speedflex test should work.

Note: Make sure both the APs (root bridge and non-root bridge) are on same firmware version.

Article Number:
000011689

Updated:
May 19, 2021 08:13 PM (7 months ago)

Tags:
Configuration, Known Issues and Workarounds, P300

Votes:
1

This article is:
helpful
not helpful

Working...Please wait

This is here to prevent you from accidentally submitting twice.

The page will automatically refresh.